Noutati
De miercuri incep platile pe suprafata 61 de euro pe hectar


Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi..

mai mult
Pierderi mari pentru fermieri in anul financiar 2012 2013


"Potrivit unei situatii furnizate de Organizatia europeana a producatorilor agricoli Copa — Cogeca, preturile produselor agricole au scazut in 2013 cu aproximativ 50% fata de anul trecut, in timp ce productia..

mai mult
Specialistii din morarit si panificatie intalnire la Galati


La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, in perioada 3-4 octombrie, s-a desfasurat la un interesant simpozion organizat de Asociatia Specialistilor din Morarit si Panificatie din Romania...

mai mult

Acte normative adoptate in sprijinul sectorului agrozootehnic

Adaugat in data de 17.10.2012

Guvernul a adoptat unele Hotarari de Guvern, in sedinta din data de 11 octombrie 2012, ce se vor a fi un sprijin binevenit pentru sectorul agrozootehnic romanesc. In plus, pentru anul 2012, Schema de Pata Unica pe Suprafata (SAPS) a fost stabilita la un total de 119.60 euro.

Hotararile Guvernului ce au fost adoptate mai vizeaza si alegerile pentru Camerele Agricole ce s-a stabilit ca vor avea loc peste sase luni, stabilindu-se de Guvern si faptul ca ovinele si caprinele vor primi numai 40,8 lei/cap de animal iar pentru bovine sunt disponibili doar 500 de lei/cap.

Conform acestor reglementari, in schema de plata unica pe suprafata, cuantumul maxim al platilor este de 119,66 euro/ha. Suplimentar, pentru sfecla de zahar, se aplica o schema de plata in cuantum de 284,46 euro/ha, iar pentru orez se acorda o plata specifica de 300 euro/ha. Suma totala necesara aplicarii schemelor de plati directe sunt 1.052.061 mii euro, ca sprijin financiar aferent Fondului European pentru Garantare in Agricultura.

Suma totala este defalcata dupa cum urmeaza: - 1.042.999,5 mii euro pentru aplicarea schemei de plata unica pe suprafata; 6.061,84 mii euro pentru aplicarea schemei de plata separata pentru zahar si 3.000 mii euro pentru aplicarea schemei de plata pentru orez, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu.
In replica, Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR, sustine ca subventiile nu ajung, propunerea fermierilor catre ministrul Constantin fiind de 220 de euro/ha, subsidii cumulate, atat din fonduri europene, cat si nationale.

Ordonanta de Urgenta privind prorogarea termenului prevazut la aliniatul 2 din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea si completarea Legii nr. 283/2010 privind Camerele pentru Agricultura, Silvicultura si Dezvoltare Rurala ce a fost aprobata de Executiv. Motivele invocate de Guvernul Ponta sunt timpul insuficient pentru inscrierea Camerelor in Registrul Asociatiilor si Fundatiilor si alegerile parlamentare din 9 decembrie.

Si la aceasta hotarare presedintele LAPAR, Laurentiu Baciu, a declarat ca motivarile Guvernului cu privire la amanarea alegerilor pentru Camerele Agricole nu sunt reale, politizarea lor fiind adevarata tinta.© Copyright 2012 - AgriculturaRomania.com - Toate Drepturile Rezervate