Noutati
De miercuri incep platile pe suprafata 61 de euro pe hectar


Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi..

mai mult
Pierderi mari pentru fermieri in anul financiar 2012 2013


"Potrivit unei situatii furnizate de Organizatia europeana a producatorilor agricoli Copa — Cogeca, preturile produselor agricole au scazut in 2013 cu aproximativ 50% fata de anul trecut, in timp ce productia..

mai mult
Specialistii din morarit si panificatie intalnire la Galati


La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, in perioada 3-4 octombrie, s-a desfasurat la un interesant simpozion organizat de Asociatia Specialistilor din Morarit si Panificatie din Romania...

mai mult

Comunicat important al APDRP privind platile pe masura 112

Adaugat in data de 21.02.2013

Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (APDRP) atrage atentia beneficiarilor Masurii 112 – „Instalarea Tinerilor Fermieri” ca nu va efectua platile aferente ultimei transe de plata în cazul în care obligatiile asumate de acestia nu au fost indeplinite. Conform contractului semnat intre beneficiari si APDRP, a doua transa de plata, în cuantum de 40% din valoarea sprijinului pentru instalare, se va acorda dupa îndeplinirea actiunilor prevazute în Planul de afaceri. Mai mult, exista posibilitatea reala ca beneficiarilor care nu mai îndeplinesc obligatiile asumate prin Contractul de finantare si criteriile de eligibilitate, sa li se solicite returnarea integrala a banilor primiti, la care se adauga si dobanzile legale aferente.

Astfel, conform Contractului de finantare semnat de catre beneficiarii Masurii 112, unul dintre criteriile de eligibilitate asumate de beneficiari prevede ca în maximum 3 ani de la acordarea sprijinului, beneficiarul sa urmeze un curs de formare profesionala prin Masura 111 – „Formare profesionala, informare si difuzare de cunostinte” în cel putin unul dintre domeniile: managementul exploatatiei agricole, contabilitatea fermei, protectia mediului, agricultura ecologica etc. Așadar, în momentul solicitarii ultimei transe de plata, beneficiarii vor trebui sa faca dovada ca au absolvit cursurile respective, îndeplinind astfel acest criteriu de eligibilitate.
O alta condite de eligibilitate asumata prin acceptarea finantarii nerambursabile este aceea ca mai mult de 50% din timpul de lucru al beneficiarului de fonduri europene nerambursabile va trebui sa se desfasoare în cadrul fermei proprii.

Pentru Masura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri”, finantarea nerambursabila consta în acordarea unei prime de instalare. Sprijinul de instalare este acordat în doua transe de plata. Prima transa este într-un procent de 60% din valoarea sprijinului pentru instalare, iar cea de a doua transa reprezinta 40% din totalul sprijinului.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri este de 12.000 de Euro pentru o exploatatie agricola cu dimensiunea minima de 6 UDE1, iar peste aceasta dimensiune, sprijinul pentru instalare poate crește cu 4.000 Euro/1 UDE, dar nu va putea depași 40.000 de Euro/ exploatatie. (Unitatea de Dimensiune Economică (UDE) reprezintă unitatea prin care se exprimă dimensiunea economică a unei exploataţii agricole determinată pe baza marjei brute standard a exploataţiei (Decizia Comisiei nr. 85/377/CEE). Valoarea unei unităţi de dimensiune economică este de 1.200 Euro)

Conditiile impuse pentru accesarea acestei masuri de investitii au ca scop atingerea obiectivelor Programului National de Dezvoltare Rurala privind îmbunatatirea si cresterea competitivitatii sectorului agricol si îmbunatatirea managementului exploatatiilor agricole prin reînnoirea generatiei sefilor acestora, fara cresterea populatiei active ocupate în agricultura. Concret, aceste cerinte vin în sprijinul tinerilor fermieri pentru a atinge obiectivul privind cresterea veniturilor exploatatiilor conduse de tinerii fermieri.© Copyright 2012 - AgriculturaRomania.com - Toate Drepturile Rezervate