Noutati
De miercuri incep platile pe suprafata 61 de euro pe hectar


Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi..

mai mult
Pierderi mari pentru fermieri in anul financiar 2012 2013


"Potrivit unei situatii furnizate de Organizatia europeana a producatorilor agricoli Copa — Cogeca, preturile produselor agricole au scazut in 2013 cu aproximativ 50% fata de anul trecut, in timp ce productia..

mai mult
Specialistii din morarit si panificatie intalnire la Galati


La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, in perioada 3-4 octombrie, s-a desfasurat la un interesant simpozion organizat de Asociatia Specialistilor din Morarit si Panificatie din Romania...

mai mult

Credite cu dobanzi avantajoase pentru fermierii care doresc accesarea fondurilor europene

Adaugat in data de 31.07.2013

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a gasit solutii pentru a facilita accesul fermierilor la fondurile europene, in conditiile in care absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala se confrunta cu accesul dificil la credite si in special dobanzi care descurajeaza potentialii beneficiari. Tinand cont de faptul ca sectorului agricol i s-au alocat plati europene si subventii nationale de peste 3 mld. euro anual, o serie de banci si-au manifestat interesul pentru a se implica in sectorul agro-alimentar, drept pentru care, in urma consultarilor cu bancile, timp de mai bine de un an de zile, Ministerul Agriculturii a reusit sa adopte cadrul legislativ prin care se conditioneaza participarea la schemele de finantare din sectorul agro-alimentar.

In baza noilor reglementari, MADR prin APIA semneaza in fiecare an o serie de conventii care permit agricultorilor sa obtina credite in conditii favorabile de la banci in contul adeverintelor eliberate de APIA prin care se certifica faptul ca fermierii in cauza urmeaza a beneficia de plati directe, plati pe suprafata din Pilonul II dezvoltare rurala, plati complementare directe din bugetul national pentru bovine, ovine si sectorul vegetal, precum si plati pentru bunastarea animalelor.

Noutatile aduse din acest an se materializeaza prin faptul ca se conditioneaza semnarea conventiei APIA cu o anumita banca de volumul creditelor acordate de banca in cauza, in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala la care bancile in general sunt mai reticente in acordarea de credite.
Tot prin noile reglementari legislative, se stabileste si un nivel maxim redus al dobanzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% si FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a incuraja fermierii si beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurala sa solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene.© Copyright 2012 - AgriculturaRomania.com - Toate Drepturile Rezervate