Noutati
De miercuri incep platile pe suprafata 61 de euro pe hectar


Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi..

mai mult
Pierderi mari pentru fermieri in anul financiar 2012 2013


"Potrivit unei situatii furnizate de Organizatia europeana a producatorilor agricoli Copa — Cogeca, preturile produselor agricole au scazut in 2013 cu aproximativ 50% fata de anul trecut, in timp ce productia..

mai mult
Specialistii din morarit si panificatie intalnire la Galati


La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, in perioada 3-4 octombrie, s-a desfasurat la un interesant simpozion organizat de Asociatia Specialistilor din Morarit si Panificatie din Romania...

mai mult

Fonduri europene pentru sectorul de irigatii

Adaugat in data de 24.07.2012

Aflat la deschiderea expozitiei "PAC@50: Trecut, prezent si viitor", organizata de Comisia Europeana in Bucuresti, la Muzeul Taranului Roman, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca exista posibilitatea ca Romania sa poata beneficia de fonduri structurale pentru sectorul de irigatii in viitorul buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014, 2020 aceasta fiind, pe langa cresterea subventiilor pentru fermieri, una dintre prioritatile Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
De curand, a fost dat publicitatii un studiu al Bancii Mondiale in care se arata ca in Romania se pot reabilita instalatiile pentru sisteme de irigatii care sa deserveasca circa 800.000 de hectare cu o suma care se apropie de 400 de milioane de euro.

"Avem solicitari pentru irigarea a 300.000-400.000 de hectare, dar din cauza costurilor ridicate nu se pot iriga decat 70.000, poate maximum 100.000 de hectare", a precizat ministrul Daniel Constantin care a mai adaugat: "Canalul Siret-Baragan poate fi finantat pe partea de infrastructura din fonduri de coeziune, iar conectarea fermelor la aceste sisteme ar putea fi facuta prin Politica Agricola Comuna. In 2012, fermierii romani au beneficiat de un buget mai mare de la UE, circa 1,5% din PIB, decat de la bugetul de stat - 0,9%, ceea ce nu este firesc, tinand cont de aportul agriculturii la structura Produsului Intern Brut, in 2011. De aceea, dorim sa incepem, de la 1 ianuarie 2014, programul de reabilitare a sistemului de irigatii".

Daniel Constantin nu a uitat, in declaratiile sale sa readuca pe tapet problemele de ultima ora ale agricultorilor romani, facand referire la fermieri si la pierderile pe care acestia le-au avut datiroita conditiilor meteo nefavorabile, ministrul Constantin a facut trimitere la un act normativ existent deja, prin care se stipuleaza ca acestia vor fi ajutati, insa doar in anumite conditii.© Copyright 2012 - AgriculturaRomania.com - Toate Drepturile Rezervate