Noutati
De miercuri incep platile pe suprafata 61 de euro pe hectar


Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi..

mai mult
Pierderi mari pentru fermieri in anul financiar 2012 2013


"Potrivit unei situatii furnizate de Organizatia europeana a producatorilor agricoli Copa — Cogeca, preturile produselor agricole au scazut in 2013 cu aproximativ 50% fata de anul trecut, in timp ce productia..

mai mult
Specialistii din morarit si panificatie intalnire la Galati


La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, in perioada 3-4 octombrie, s-a desfasurat la un interesant simpozion organizat de Asociatia Specialistilor din Morarit si Panificatie din Romania...

mai mult

Ministrul agriculturii si Grupurile de Actiune Locala fata in fata

Adaugat in data de 23.05.2013

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin a avut la sediul MADR pe data de 22 mai 2013, o intalnire de lucru cu reprezentantii Grupurilor de Actiune Locala (GAL). La dezbateri au participat secretarul de stat Achim Irimescu, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit, George Turtoi, directorul general al Autoritatii de Management pentru PNDR, Mihai Herciu si directorul general adjunct Valentin Toma.

Discutiile au avut drept punct de plecare principalele probleme cu care se confrunta cele 163 de GAL-uri selectate pentru finantare de catre AM-PNDR pe parcursul implementarii planurilor de dezvoltare locala, AXA IV Leader, din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). In cadrul intalnirii au fost dezbatute subiecte atat de natura tehnica cat si financiara, in scopul identificarii celor mai rapide solutii pentru a se evita dezangajarea sumelor alocate GAL-urilor prin PNDR, in actuala perioada de finantare 2007-2013.
Din analiza principalelor probleme cu care se confrunta GAL-urile din Romania, pe parcursul implementarii planurilor de dezvoltare locala, a reiesit faptul ca pentru optimizarea activitatii este necesar ca in urmatoarea perioada de timp toti actorii implicati sa intreprinda, acolo unde se impune, o serie de modificari de natura legislativa sau procedurala. Toate acestea vor fi sustinute printr-o responsabilizare si o evaluare individuala la nivelul activitatii si problemelor sesizate in fiecare GAL.

Concluziile desprinse in urma acestei sedinte vizeaza posibilitatea solutionarii urmatoarelor solicitari ale GAL-urilor :

modificarea HG 224/2008 astfel incat GAL –urile sa poate depune mai multe proiecte de cooperare,
initierea unei Ordonante de Urgenta in scopul facilitarii accesului beneficiarilor privati ai masurilor 121

Modernizarea exploatatiilor agricole, 123 Cresterea valorii adaugate a produselor agricole forestiere; 312

Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de microintreprinderi; 313 Incurajarea activitatilor turistice, precum si beneficiarilor acestor masuri finantati in conditiile si din alocarea axei LEADER, din PNDR, la avansurile prevazute in contractele de finantare nerambursabila incheiate cu APDRP, prin emiterea scrisorilor de garantie bancara necesare acestor beneficiari de catre fondurile de garantare

Flexibilizarea platilor reprezentand cheltuielile de functionare in functie de activitatea fiecarui GAL

Flexibilizare in ceea ce priveste valoarea proiectelor, dupa lansarea unui apel de selectie, sens in care se vor putea depune proiecte cu o valoare de maximum 200.000 euro, asa cum are fiecare GAL prevazut in strategie
Accelerarea analizei proiectelor depuse de catre GAL-uri© Copyright 2012 - AgriculturaRomania.com - Toate Drepturile Rezervate