Noutati
De miercuri incep platile pe suprafata 61 de euro pe hectar


Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi..

mai mult
Pierderi mari pentru fermieri in anul financiar 2012 2013


"Potrivit unei situatii furnizate de Organizatia europeana a producatorilor agricoli Copa — Cogeca, preturile produselor agricole au scazut in 2013 cu aproximativ 50% fata de anul trecut, in timp ce productia..

mai mult
Specialistii din morarit si panificatie intalnire la Galati


La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, in perioada 3-4 octombrie, s-a desfasurat la un interesant simpozion organizat de Asociatia Specialistilor din Morarit si Panificatie din Romania...

mai mult

Peste 10000 de fermieri prinsi cu minciuna

Adaugat in data de 22.04.2013

Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a explicat ca, potrivit legii, crescatorii de animale care au dat declaratii mincinoase nu mai pot beneficia timp de trei ani de plata ajutorului pe cap de animal, iar in aceasta situatie se afla 10.000 de fermieri. Ministrul a mai adaugat ca asteapta de la Curtea Europeana de Justitie un punct de vedere in cazul fermierilor care au primit subventii desi aveau datorii la stat.

“Am facut o solicitare Curtii Europene de Justitie, pentru ca exista deja un precedent in Ungaria. Asteptam de acolo un punct de vedere cat mai repede si sper ca, dupa sosirea acestui punct de vedere, sa putem sa transpunem si sa unificam deciziile pe care le vor da toate instantele din Romania pe aceasta speta si sa rezolvam situatia. Este o prioritate din mai anul trecut si cautam, impreuna cu Avocatul Poporului, cu ministrul Justitiei, o solutie la aceasta problema”, a declarat Constantin.
Acesta a explicat ca in perioada 2007 sau in 2008 a fost dat un Ordin de ministru potrivit caruia crescatorii de animale (ovine, bovine, caprine) care vor sa beneficieze de plata pe cap de animal trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere ca nu au datorii la Fisc. In 2009-2010, Curtea de Conturi a facut un control la Agentia de Plati si a constatat ca multi fermieri aveau datorii la bugetul de stat, astfel ca acestia au dat o declaratie mincinoasa, dupa cum stipuleaza legea. Au existat incercari de dialog cu reprezentantii Comisiei Europene si s-a prezentat o explicatie in privinta faptului ca, ajutorul nu trebuie conditionat de existenta sau nu a datoriilor la stat, dar institutia nu poate intervini in aceasta problema pentru ca este interna, fiind un ordin de ministru.© Copyright 2012 - AgriculturaRomania.com - Toate Drepturile Rezervate