Noutati
De miercuri incep platile pe suprafata 61 de euro pe hectar


Fermierii romani vor primi, incepand de miercuri, avansul de 50% din platile pe suprafata, respectiv 61 de euro pe hectar, a declarat, marti, pentru AGERPRES, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi..

mai mult
Pierderi mari pentru fermieri in anul financiar 2012 2013


"Potrivit unei situatii furnizate de Organizatia europeana a producatorilor agricoli Copa — Cogeca, preturile produselor agricole au scazut in 2013 cu aproximativ 50% fata de anul trecut, in timp ce productia..

mai mult
Specialistii din morarit si panificatie intalnire la Galati


La Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor din Galati, in perioada 3-4 octombrie, s-a desfasurat la un interesant simpozion organizat de Asociatia Specialistilor din Morarit si Panificatie din Romania...

mai mult

Testari ale cardul de producator incepand cu luna aprilie

Adaugat in data de 22.04.2013

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a anuntat ca actul normativ privind introducerea cardului de producator va fi aprobat de Guvern numai dupa ce va exista un punct experimental intr-o piata din Romania, iar acest lucru se va intampla incepand cu luna aprilie, intr-o piata dintr-un oras din sudul tarii.

"Am identificat piata respectiva si vom testa cum va functiona acolo cardul si pe urma vom aproba actul normativ. Vom testa incepand cu luna aprilie intr-o piata dintr-un oras din sudul Romaniei, nu din Bucuresti", a precizat ministrul Agriculturii. Introducerea cardului de producator este mult asteptata pe piata, fiind corelata cu certificatul de producator si carnetul de comercializare a produselor agricole. Ministerul Agriculturii a pregatit inca de anul trecut implementarea unui nou sistem de acces in piete pentru producatorii agricoli.

Potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, persoanele fizice care vor dori sa isi comercializeze legumele sau fructele din productie proprie in pietele din tara vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul in aceste spatii. De asemenea, pentru a putea sa isi vanda marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe langa certificatul de producator eliberat de primarii, si de un carnet de comercializare a produselor agricole.

Proiectul de act normativ prevede ca in pietele din Romania sa fie organizate obligatoriu spatii speciale care vor fi destinate producatorilor agricoli persoane fizice unde acestia vor putea sa isi comercializeze marfurile. Cardul de acces nu va putea fi transmis de la un producator la altul si se va acorda numai in baza certificatului de producator, avand inscrise unitatile de masura pentru produsele specifice activitatii desfasurate.
Cardul va contine informatii precum locul de productie, numele producatorului si daca acesta respecta bunele practici agricole.© Copyright 2012 - AgriculturaRomania.com - Toate Drepturile Rezervate